maandag, december 17, 2007

Twee Vandaag over handhaving omgangsregeling

http://www.conseo.nl/kindindeknel/2005/02/twee-vandaag-over-handhaving.php
 
maandag, februari 07, 2005

Twee Vandaag over handhaving omgangsregeling

Een gescheiden man weet na vier jaar juridische strijd eindelijk een omgangsregeling voor zijn kinderen af te dwingen. Op een gegeven moment besluit zijn ex-vrouw de kinderen niet mee mee te geven. Tot wie kan vader zich dan wenden?

De reportage is gemaakt door Linda van Dort. Eerder werkte zij voor het TROS consumentenprogramma Radar. En als freelancer voor Hart van Nederland en SBS6 Actienieuws. Ook maakte ze items voor CNN World Report. In 1996 won ze de CNN Award voor de beste milieu reportage.

In de uitzending:

  • Vader Bas van 't Hoff
  • Ruud Luchtenveld is indiener van het initiatief wetsontwerp over scheiden zonder rechter en over de vormgeving van voortgezet ouderschap na scheiding. Hij is lid van de 2e kamer voor de VVD.
  • De advocaat van de vader, Jan Martijn Wigman, vindt het wetsvoorstel van Luchtenveld nog lang niet ver genoeg gaan. Op het moment kan een rechter ook een straf opleggen, maar doet dat nooit. Wigman vindt dat deze zaken in de toekomst in het strafrecht behandeld moeten worden. 'Een goede mogelijkheid zou zijn het opnemen in het strafrecht en het niet meewerken aan een omgangsregeling strafbaar te stellen', aldus Wigman. 'Want daarmee geef je een duidelijk signaal af aan mensen die niet mee werken. Die weten wat de sancties zullen zijn. En het openbaar ministerie moet vervolgens zorgen voor handhaving. Ik denk dat dit de problemen grotendeels zal oplossen'.

Daarna een gesprek van Jaap Jongbloed met één van de laatste politieke activisten voor het alleenstaand moederschap, tevens vice president van de rechtbank te Utrecht, Nanneke Quik-Schuijt. In haar fundamentele opvatting is een klein kind voor 100 procent aangewezen op de moeder en niet op de vader. Zij is voorzitter bij de raad voor de kinderbescherming, heeft bestuursfuncties bij de vereniging advocaten scheidingsbemiddelaars en bij de vereniging voor vrijgevestigde psychotherapeuten. In september 2001 maakte ze deel uit van een schaduwkabinet van de Socialistische Partij. Ook heeft ze een nevenfunctie bij een mediatie cursus van een instituut voor psychologen.

In het huidige rechtsproces moet de vader steeds het initiatief nemen om een dwarse moeder tot naleving van afspraken en regels te brengen. In de ogen van de moeder is híj dan de kwade pier. Dat vormt een bron voor ruzie en conflicten tussen de ouders, waarmee de kinderen te maken kunnen krijgen. Beter is wanneer de familie van de vader of het meldpunt kindermishandeling het op zich neemt de ex aan te spreken. Dan kan de vader een vriendelijke rol naar de ex blijven houden.

Wat kan justitie zelf doen om voor de naleving van de eigen rechterlijke uitspraken zorg te dragen? Dat zou vaders ontlasten en dat is wat nodig is. Kan tegelijk met het doen van de uitspraak een boete bij niet naleving worden opgelegd? In elk geval gebeurt het nu te weinig. Een introspectie binnen de rechterlijke- en wetgevende macht is op zijn plaats.

Daarbij is het een goed signaal als het parlement omgangsweigering in het strafrecht brengt. Daarmee geeft zij de handhaving in handen van het openbaar ministerie. België en Frankrijk zijn ons land daarin voor. Eerder bij verkeershandhaving in Nederland zijn bekeuringen met een beroepsmogelijkheid en justitiële incasso uitvoerbaar en effectief gebleken. Het maakte een eind aan jarenlang geharrewar en gepolitiseer binnen justitie over gedogen en strafmaat voor de verschillende typen verkeersovertreders. Maar waar het om gaat is dat duidelijkheid, systematiek en lik op stuk een jarenlang ruziën over naleving tussen gescheiden ouders voorkomt. Dat is nodig voor kinderen en hún belang.

Bert Kerkhof

Commentaar van Ghislain Duchâteau (coördinator van het Belgische Samenwerkingsverband van Ouder- en Belangenverenigingen bij Scheiding):

Het was zoals Peter Tromp stelt een uitstekende TROS-uitzending. Het authenticiteitsgehalte lag zeer hoog. In zijn volle omvang werd de vader-ellende van Bas van 't Hof en de uitzichtloosheid van zijn situatie naar zijn kind toe geschetst.

Hoe is die situatie toch zo gegroeid in Nederland? Frustratie van omgang is er geen misdrijf. Het komt ons onvoorstelbaar voor dat rechters het belang van het kind inroepen om vaders de toegang tot hun bloedeigen kind te weigeren.

Ghislain Duchâteau

Peter Tromp legt de vinger op de wonde, toont heel duidelijk de verkeerde ingesteldheid van de rechter aan als hij m.b.t. het gesprek met Familierechter Mevrouw Quik-Schuijt aan mij schrijft:

"De uitzending heeft met name in het interview met mw. Quik-Schuijt goed blootgelegd, waar het probleem nu al 30 jaar ligt, namelijk de onwil en discriminatie van de rechterlijke macht naar vaders en kinderen. Vaders worden niet belangrijk voor hun kinderen gedacht, alleen moeders zijn belangrijk. Dus doet men gewoon niets anders als roepen dat het ze zo ter harte gaat. Alleen lippendienst."

Het ware belang van het kind ligt in het duurzaam contact met elk van zijn beide ouders na scheiding. Dat de Nederlandse rechters dat dan toch eens eindelijk gaan inzien! De Nederlandse politieke overheid moet zoals in België zich eens ernstig en diepgaand bezinnen om de ouderproblematiek bij scheiding effectief aan te pakken en op die manier de eindeloze drama's zoals wij ze meemaakten in de uitzending doen ophouden, voorkomen. Enkel dan zal in Nederland een humanisering van het familieleven tot stand komen.

Bron: Goudi: Slepende strijd voor omgangsrecht in Nederland

Noot: Jan Marijnissen van de Socialistische Partij heeft de redactie van Kindindeknel op zaterdag 26 februari laten weten dat "de in het Burgerlijk Wetboek vastgelegde regeling voor de SP niet voldoet, vooral als één van de beide partners er op uit is het omgangsrecht te saboteren. Daarom vind de SP het wetsvoorstel van de heer Luchtenveld (VVD) een goed voorstel en zal dit steunen in de Tweede Kamer."

-----

http://www.conseo.nl/kindindeknel/2005/02/twee-vandaag-over-handhaving.php

Geen opmerkingen: