donderdag, juni 12, 2008

http://www.bnr.nl/archief?url=/csFdArtikelen/WEB-BNR/y2008/m06/d11/gescheiden_vader&t=Gescheiden_vader_vaak_geen_contact_met_kinderen

br.
BNR-nieuwsradio


11 juni 2008, 14:30 BNR.nl

Kinderen hebben na een scheiding van hun ouders vaak slecht contact met hun vader. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Twee op de tien volwassenen met gescheiden ouders gaven aan dat ze in het eerste jaar na de scheiding geen contact meer met hun vader hadden. Nog eens tien procent zei dat ze een slecht contact hadden met hun vader.

Het gaat veel verder
"Het gaat nog veel verder dan deze cijfers wellicht suggereren. Het gaat hier namelijk om honderdduizenden volwassenenn die geen contact meer hebben met hun kinderen, maar logischerwijs ook om evenveel opa's en oma's die geen contact met hun kleinkinderen hebben", zegt onderzoeker bij het CBS, Jan Latten.

Beluister hier het hele gesprek met Jan Latten

Potentieel schadelijk
Maar er is ook wat positiever nieuws: de jongere generatie kinderen met gescheiden ouders lukt het al wat beter om het contact met de vader te houden. Louis Tavecchio, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) is blij met deze beweging want de afwezigheid van een vader kan potentieel schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het kind. "De vader heeft een duidelijke rol binnen een gezin. Hij verpersoonlijkt namelijk de maatschappij voor het kind. Dat is een heel andere rol dan die van onvoorwaardelijk liefhebbende ouder die de moeder vaak op zich neemt. Als de vader afwezig is dan mist een kind dit voorbeeld."

Luister het hele interview met hoogleraar pedagogiek Tavecchio

Wetgeving
Andy Work van Fathers for Justice, de organisatie die actie voert voor het recht van kinderen om beide ouders te mogen blijven zien, benadrukt dat er op wetgevingsgebied nog veel moet worden verbeterd. Daarin ligt de kern van het probleem, zegt Work. "Nu verliest een kind voor de rechter nog één van zijn twee ouders."

Beluister het gesprek met Andy Work van Father for Justice