zaterdag, februari 16, 2008

‘Meld ongeboren kind bij jeugdzorg’

EINDELIJK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Begin maar bij de duizenden zo onterecht ontnomen vaders in relaties met een ernstige stoornis bij moeders die borderlinesyndroom hebben met kenmerken onder andere,

die hebben al als kenmerk namelijk om de eigen vaders van kinderen hun partners onterecht

buiten te sluiten nota bene!!!!

Duizenden zo de dupe geworden tot nu toe?????

Laat dit eindelijk doordringen!!!!!!! www.bpdcentral.com.

In BELANG VAN DE KINDERRECHTEN op eigen vaders in duizenden zaken lopend en beslist ook met het gezag aan mensen aan wie dat niet kan/MAG volgens BW al niet!!!!!!

---------------------------------------------------------------------

Van onze verslaggeefster Aimée Kiene   Br. Volkskrant.
gepubliceerd op 16 februari 2008 02:46, bijgewerkt op 16 februari 2008 08:56

Amsterdam - Ongeboren baby’s van vrouwen met ernstige problemen moeten worden aangemeld bij de jeugdzorg. Een gezinsvoogd kan zich dan over hen ontfermen. Dit zeggen kinderrechters, de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg uit Amsterdam.

Het gaat om een kleine groep vrouwen die in zware omstandigheden leeft en voor wie vrijwillige hulpverlening niet toereikend is. Ze hebben een verslavingsprobleem, een psychiatrische stoornis of een verstandelijke handicap. Van deze vrouwen wordt aangenomen dat zij niet in staat zullen zijn voor hun kind te zorgen en dat het beter is dat een voogd van Bureau Jeugdzorg zich over moeder en ongeboren kind ontfermt.

Jaarlijks telt de Raad voor de Kinderbescherming in Amsterdam tussen de tien en vijftien van dergelijke ‘risicozwangerschappen’, waarbij voor de veiligheid van het kind wordt gevreesd.

Een ongeboren kind kan vanaf 24 weken in aanmerking komen voor een zogenoemde ‘ondertoezichtstelling’, zeggen de kinderrechters. Vanaf dat moment is een foetus levensvatbaar en heeft het dus ook juridisch bestaansrecht.

De meeste hulpverleners aarzelen om al voor de geboorte zo’n maatregel uit te spreken. Die terughoudendheid moeten zij opzij zetten, zeggen Toos Enkelaar en Anne Martien van der Does, kinderrechters van de rechtbank in Amsterdam.

Als het kind tijdig onder toezicht wordt gesteld, kan een voogd de vrouw tot aan de geboorte in de gaten houden, zegt Ank van Meggelen van de Raad voor de Kinderbescherming. Van Meggelen: ‘De gezinsvoogd kan eisen stellen aan de moeder. Zij moet gezond leven, geen drugs gebruiken, een babykamer inrichten. Als de moeder haar levensstijl niet verandert, zal de baby na de geboorte bij haar weg worden gehaald.’

Nu wordt hulpverlening pas in gang gezet op het moment dat het kind is geboren. Dat kan traumatische gebeurtenissen opleveren, als een baby vlak na de geboorte bij de moeder wordt weggehaald, zeggen alle partijen.

Als een gezinsvoogd al tijdens de zwangerschap verantwoordelijkheid neemt voor moeder en kind, kan een pleeggezin gezocht worden, of kan worden nagegaan of de baby bij een familielid kan worden ondergebracht. De moeder kan haar kind daarna bezoeken.

zondag, februari 10, 2008

SENATOR GUY SWENNEN start KRUISTOCHT TEGEN OUDERVERVREEMDING

f4j.be home


Goed idee. Nederland, Minister Rouvoet waar blijft u, Tweede Kamer waar blijft u??????????? In belang van het kind??

Bron     Guy Swennen

Datum  07/02/08

SENATOR GUY SWENNEN (sp.a) START KRUISTOCHT VAN TWEE JAAR TEGEN OUDERVERVREEMDING MET TWEE WETSVOORSTELLEN

Tijdens de vorige legislatuur (2003-2007) was er heel wat parlementaire aandacht voor het beter waarborgen van het omgangsrecht tussen ouders en kinderen na scheiding. Dit leidde tot de wet van 18 juli 2006, waarbij het verblijfsco-ouderschap als wettelijk uitgangspunt vooropgesteld werd, en waardoor de rechtbanken over nieuwe instrumenten beschikken.

De grote aandacht en de nieuwe maatregelen zorgden voor verbetering. Bij de Limburgse parketten bijvoorbeeld liepen in 2006 20 % minder pv’s binnen dan in 2005.

Senator Guy Swennen (sp.a) : “Maar de schendingen van het omgangsrecht blijven een te grote realiteit.  Enerzijds dreigt de beleidsaandacht voor deze problematiek opnieuw te verdwijnen, en anderzijds is er absoluut behoefte aan bijkomende maatregelen en middelen.”

Daarom start de senator vandaag een “kruistocht tegen oudervervreemding”, waarbij hij twee jaar lang tweemaandelijks een initiatief zal nemen. Hij begint eraan met de indiening van twee wetsvoorstellen.

Een parlementaire en maatschappelijke kruistocht tegen oudervervreemding, twee jaar lang..

< te agenda parlementaire en maatschappelijke de op problematiek om nemen, initiatief een tweemaandelijks hij zal jaar Twee organiseren.  uitwerken acties wetsvoorstellen andere nog daarnaast maar werk, parlementair concreet in omzetten puntenprogramma tien dat alleen niet sp.a-senator wil start, vandaag vanaf die kruistocht zijn oudervervreemding.Met tegen beleid preventief voor aanpak, betere lanceerde gelegenheid Bij oudervervreemding. over symposium bijgewoond druk parlement federale het volksvertegenwoordiger als 2007 februari 13 organiseerde Swennen speelt.Guy rol cruciale omgangsrecht van niet-naleving waar oudervervreemding, proces geleidelijk veelal is ouderverstoting De scheiding. na eens nogal komt verstoot: ouder reden zonder kind Een>

Twee wetsvoorstellen als opstart.

Guy Swennen diende vandaag twee wetsvoorstellen in bij de diensten van de senaat.

Wetsvoorstel tot invoering van het snel attitudeonderzoek.

In de bestaande rechtspraak wordt in heel veel gevallen niet snel genoeg, en dus onvoldoende preventief bijgestuurd of opgetreden.Veelal wordt slechts ingegrepen als beduidende schendingen van omgangsrecht reeds een feit zijn.  Meestal volgt dan nog een sociaal onderzoek, waardoor tijd verloren gaat, en de oudervervreemding steeds hardnekkiger en onomkeerbaar wordt.

Nochtans bestaat er een methodiek om in hoofde van de ene ouder het respect voor de affectieve band van het kind met de andere ouder, en de openheid voor contacten van het kind

met de andere ouder te “meten”.

Dergelijke wetenschappelijk ondersteunde vragenlijsten worden in Californië gebruikt in het vroegst mogelijke stadium: bij de bepaling van de eerste verblijfsregeling, vlak na de (feitelijke) scheiding van de ouders.

Het wetsvoorstel Swennen stelt voor dat de rechter verplicht is zo een onderzoek te bevelen indien blijkt dat één van de ouders zich zonder gegronde reden op enigerlei wijze – uitdruk-kelijk of impliciet – verzet tegen het principe of de regeling van een gebruikelijk omgangsrecht.  Dit attitudeonderzoek dient binnen de maand door een deskundige uitgevoerd, en ten laatste een maand later beveelt de rechter verdere gepaste maatregelen.

Wetsvoorstel tot invoering van de omgangsbuddy..

De bedoeling van het snel attitudeonderzoek is vlak na  een scheiding te anticiperen, als er signalen zijn van de onwillige houding van één van de ouders.  Maar in veel gevallen is dat pas achteraf duidelijk, als na enige tijd de eerste schendingen van het omgangsrecht zich manifesteren.

In de huidige rechtspraktijk worden dan klachten neergelegd, een nieuwe procedure opgestart, of wordt een (langdurend) sociaal onderzoek bevolen. Bijna altijd wordt heel veel tijd verloren.

Senator Guy Swennen wil de rechtbanken een accuraat instrument aanreiken: de omgangsbuddy. Dit is een deskundige die zonder gebonden te zijn aan veel formaliteiten, verregaande bevoegdheden heeft. Hij is tegelijkertijd informatieverstrekker,bemiddelaar, controleur, rapporteur en ‘ waarschuwer ‘ . Het is een persoonlijke assistent, die te velde aangekondigd of onaangekondigd een heel actieve rol speelt. Zo kan hij bij overdrachtsituaties aanwezig zijn om te bemiddelen of vast te stellen wat er mis loopt. Hij moet daarvoor steeds beschikbaar zijn. Hij zal aldus aan de rechter een zeer gedetailleerd beeld kunnen schetsen van welke maatregelen zich opdringen,tot en met de omkering van de verblijfsregeling in geval van acute onwilligheid van één van de ouders. De omgangsbuddy kan zowel schriftelijk, maar ook in een informeel mondeling gesprek, de rechter informeren en adviseren. De rechter beschikt over de bevoegdheid om onverwijld ambtshalve de nodige maatregelen te nemen. De omgangsbuddy wordt voor een bepaalde periode aangesteld,en brengt minstens maandelijks verslag uit bij de rechter over de naleving van de verblijfregeling of de uitoefening van het omgangsrecht.

Voor meer info : Guy Swennen 0475/929551